środa, 25 marca 2015

Babki z przepisu babki ;-)

Prosta babka z babcinego przepisu o niewiarygodnym smaku. Najlepsza, jaką jadłam, chociaż nie jedyna, którą piekłam. Polecam jednak także inne moje babki wielkanocne:  cytrynową oraz waniliowo-kakaową.


  • 5 jaj
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka maki tortowej
  • 1 szklanka maki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cukier wanilinowy Delecty
  • 1/2 paczki proszku Delecty
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao (nie dodawać do babki waniliowej)
Masło, cukier i jajka utrzeć. Pozostałe składniki dodać do masy. Na koniec wmieszać mąkę.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C około 50 minut.

Babka pierwsza - waniliowa z polewa z białej czekolady.

Babka druga - waniliowo-kakaowa z lukrem cytrynowym.


Polewa:

Tabliczkę białej czekolady rozpuścić z łyżeczką masła w kąpieli wodnej. Babkę polewając od razu.

Lukier:

Cukier puder wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny. Dodawać wodę i mieszać aż do uzyskania gęstej konsystencji. Dodać czerwony barwnik. Polać babkę.









Przepis bierze udział w akcji Wielkanocne smaki, który organizuje Mirabellka.

 55embed 34lnspjt9ozu3m2dupn2gymw4lseaazz

1 komentarz:

  1. Takie babcine przepisy przenoszą nas do lat dzieciństwa :) Babka jakoś zawsze kojarzy nam się z Wielkanocą. Twoje propozycje bardzo apetyczne i kolorowe :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń