Prosta babka z babcinego przepisu o niewiarygodnym smaku. Najlepsza, jaką jadłam, chociaż nie jedyna, którą piekłam. Polecam jednak także inne moje babki wielkanocne: cytrynową oraz waniliowo-kakaową.
- 5 jaj
- 1 żółtko
- 1 szklanka maki tortowej
- 1 szklanka maki ziemniaczanej
- 1 kostka masła
- 3 łyżki oliwy
- 1 cukier wanilinowy Delecty
- 1/2 paczki proszku Delecty
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao (nie dodawać do babki waniliowej)
Masło, cukier i jajka utrzeć. Pozostałe składniki dodać do masy. Na koniec wmieszać mąkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C około 50 minut.
Babka pierwsza - waniliowa z polewa z białej czekolady.
Babka druga - waniliowo-kakaowa z lukrem cytrynowym.
Polewa:
Tabliczkę białej czekolady rozpuścić z łyżeczką masła w kąpieli wodnej. Babkę polewając od razu.
Lukier:
Cukier puder wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny. Dodawać wodę i mieszać aż do uzyskania gęstej konsystencji. Dodać czerwony barwnik. Polać babkę.
Przepis bierze udział w akcji Wielkanocne smaki, który organizuje Mirabellka.
Takie babcine przepisy przenoszą nas do lat dzieciństwa :) Babka jakoś zawsze kojarzy nam się z Wielkanocą. Twoje propozycje bardzo apetyczne i kolorowe :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuń