Słonecznik wymaga 10 minut pracy, a smak nieporównywalny…
- 20 dag słonecznika
- 1 łyżeczka czubrycy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczką cząbru
- pieprz, sól
Wsypujemy na suchą patelnie łuskany słonecznik, ile kto sobie życzy i dodajemy przyprawy. Ciągle mieszając, prażymy na dużym ogniu około 10 minut. Zajadamy.
Ciekawy pomysł z dodatkiem przypraw;)
OdpowiedzUsuńCo to jest czubryca???
OdpowiedzUsuńCzubryca, to przyprawa bałkańska, której głównym składnikiem jest cząber górski. Pod tą nazwą można spotkać mieszanki z dodatkiem papryki. Doskonała do: mięs grilowanych, gulaszu,
UsuńDoroto1 to moja ukochana przyprawa na bazie czosnku...można ją kupić w droższych delikatesach albo w internetowych sklepach z przyprawami, np. przyprawyswiata.targi.pl lub na otwartym wczoraj Jarmarku św. Dominika. Zapraszam do Gdańska ;-)
OdpowiedzUsuńCzubryca dla Bułgara to nasz cząber bez dodatków. A te 10 minut robienia to bez łuskania słonecznika :D
OdpowiedzUsuńJeśli czubryca to cząber, to po co jeszcze drugi raz cząber? A tak ogólnie to ok
OdpowiedzUsuń