niedziela, 31 lipca 2011

Prażony słonecznik



 Słonecznik wymaga 10 minut pracy, a smak nieporównywalny…


  • 20 dag słonecznika
  • 1 łyżeczka czubrycy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczką cząbru
  • pieprz, sól
Wsypujemy na suchą patelnie łuskany słonecznik, ile kto sobie życzy i dodajemy przyprawy. Ciągle mieszając, prażymy na dużym ogniu około 10 minut. Zajadamy. 


5 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł z dodatkiem przypraw;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Czubryca, to przyprawa bałkańska, której głównym składnikiem jest cząber górski. Pod tą nazwą można spotkać mieszanki z dodatkiem papryki. Doskonała do: mięs grilowanych, gulaszu,

      Usuń
  3. Doroto1 to moja ukochana przyprawa na bazie czosnku...można ją kupić w droższych delikatesach albo w internetowych sklepach z przyprawami, np. przyprawyswiata.targi.pl lub na otwartym wczoraj Jarmarku św. Dominika. Zapraszam do Gdańska ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czubryca dla Bułgara to nasz cząber bez dodatków. A te 10 minut robienia to bez łuskania słonecznika :D

    OdpowiedzUsuń