- papryka czerwona
- papryka żółta
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- 5 ząbków czosnku
- 2 pomidory
- szklanka wody
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- sól, pieprz
Kroimy w kostkę: paprykę, cebulę, pomidory. Czosnek przeciskamy przez praskę. Papryczkę kroimy w krążki. Do wody wrzucamy wszystkie składniki, rozgotowujemy. Ja trochę blenderowałam, bo wolę sos z mniejszą ilością warzyw, ale to kwestia gustu.
Sos dobry do mięsa, ale także do chipsów.
Świetny sos do nuggetsów :)
OdpowiedzUsuńA ja bym go podała z jakimś stekiem. Ponieważ zawiera dużo papryki zapraszam do wzięcia udziału w mojej akcji warzywa psiankowate http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2285
OdpowiedzUsuń