Z porcji wychodzi około 20 klopsików
- wywar drobiowy około 1,5 litra
- 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego
- 1-2 cebule
- 1 jajko
- mały pęczek koperku
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki papryki ostrej
- łyżeczka cząbru
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej
Do mięsa mielonego dodajemy całe jajko, pokrojoną w małą kosteczkę cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Mieszamy najlepiej ręką. Formujemy małe okrągłe klopsiki. Wrzucamy partiami na gotujący się wywar. Wyciągamy, gdy będą miękkie – po około 7 minutach od wypłynięcia. Ponownie wrzucamy do wywaru, dodajemy pokrojony drobno koperek. Sos jest bardzo rzadki, ale niektórzy taki lubią. Ja zagęszczam go 4 łyżeczkami skrobi kukurydzianej, którą wcześniej mieszam z sosem w kubeczku i dodaję do gotującego się już sosu koperkowego. Podajemy z ziemniakami lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz