czwartek, 18 sierpnia 2011

Drobiowe klopsiki w sosie koperkowym



Z porcji wychodzi około 20 klopsików

  • wywar drobiowy około 1,5 litra
  • 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego
  • 1-2 cebule
  • 1 jajko
  • mały pęczek koperku
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • łyżeczka cząbru
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 4 łyżeczki  skrobi kukurydzianej

Do mięsa mielonego dodajemy całe jajko, pokrojoną w małą kosteczkę cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Mieszamy najlepiej ręką. Formujemy małe okrągłe klopsiki. Wrzucamy partiami na gotujący się wywar. Wyciągamy, gdy będą miękkie – po około 7 minutach od wypłynięcia. Ponownie wrzucamy do wywaru, dodajemy pokrojony drobno koperek. Sos jest bardzo rzadki, ale niektórzy taki lubią. Ja zagęszczam go 4 łyżeczkami  skrobi kukurydzianej, którą wcześniej mieszam z sosem w kubeczku i dodaję do gotującego się już sosu koperkowego. Podajemy z ziemniakami lub ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz