poniedziałek, 11 lipca 2011

Dietetyczne ptasie mleczko

 

Przepis bierze udział w akcji Domowy wyrób.

  • 1,5 litra mleka 
  • żelatyna na 2 litry płynu 
  • 15 tabletek słodzika 
  • 2 krople olejku waniliowego 
  • barwniki 
  • kakao
 Mleko gotujemy, doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy, odlewamy pól szklanki, w której rozpuszczamy żelatynę. Roztwór wlewamy do mleka i mieszamy. Odlewamy tyle porcji mleka, ile kolorów mleczka chcemy uzyskać. Można pozostać również przy mleczku waniliowym.Mleczko waniliowe wlewamy do pucharków lub innych pojemników chłodzimy w lodówce aż stężeje. Pozostałe części z kakao lub barwnikami zostawiamy w temperaturze pokojowej. Gdy część waniliowa się zsiądzie wlewamy drugi kolor. W przypadku ptasiego mleczka o trzech kolorach czynność trzeba powtórzyć. 

warstwa kakaowa - wanilia+ kakao


warstwa „agrestowa” – wanilia+ barwnik zielony
warstwa „kremowa” – wanilia+ barwnik żółty




Ptasie mleczko można barwić inaczej, ale używam barwników ze względu na jego dietetyczny charakter. 

Podajemy schłodzone na talerzyku,  paterze lub w pucharku...





3 komentarze:

  1. Już pare razy robiłam takie ptasie mleczko i wychodzi świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie to wygląda;)
    tez już robiłam to wiele razy, ale ostatnio jakoś o tym zapomniałam! więc pewnie jutro się zabiorę;) idealne na taki upał!

    OdpowiedzUsuń
  3. a jego dietetycznośc polega na zastąpieniu cukru piętnastoma tabletkami aspartamu ?!

    OdpowiedzUsuń