Jabłka smakują mi zawsze i wszędzie...Dlatego chętnie zatrzymuję je w słoikach na zimę...tym razem papierówki...
- 3 kg papierówki
- szklanka rodzynek
- 1, 5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2-3/4 szklanki alkoholu
Rodzynki moczymy w alkoholu (u mnie spirytus wymieszany z cytryną i cukrem). Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy. Do garnka wlewamy 1 szklankę wody, wrzucamy jabłka, cukier, i cukier wanilinowy. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Gotujemy aż jabłka trochę się rozgotują. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy rodzynki. Gotujemy aż rodzynki trochę się rozgotują. Gorący mus wkładamy do słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Z porcji wychodzi 5 słoiczków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz