niedziela, 31 lipca 2011

Papierówek czas - jabłka z rodzynkami

Jabłka smakują mi zawsze i wszędzie...Dlatego chętnie zatrzymuję je w słoikach na zimę...tym razem papierówki...


Przepis bierze udział w akcji przetwory:

  • 3 kg papierówki
  • szklanka rodzynek
  • 1, 5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2-3/4  szklanki alkoholu

Rodzynki moczymy w alkoholu (u mnie spirytus wymieszany z cytryną i cukrem). Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy. Do garnka wlewamy 1 szklankę wody, wrzucamy jabłka, cukier, i cukier wanilinowy. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Gotujemy aż jabłka trochę się rozgotują. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy rodzynki. Gotujemy aż rodzynki trochę się rozgotują. Gorący mus wkładamy do słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Z porcji wychodzi 5 słoiczków. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz