niedziela, 31 lipca 2011

Mus jabłkowy z czekoladą


 Przepis bierze udział w akcji przetwory:

  •  3 kg papierówek
  • 1, 5 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • sok z połowy cytryny
  • 9 kostek czekolady

Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy. Do garnka wlewamy 1 szklankę wody, wrzucamy jabłka, cukier, i cukier wanilinowy. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Gotujemy aż jabłka trochę się rozgotują. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojona czekoladę i gotujemy aż do całkowitego jej rozpuszczenia. Gorący mus wkładamy do słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Z porcji wychodzi 5 słoiczków.
Zimą przepyszne do naleśników, ciast czy do zajadania łyżeczką. 

9 komentarzy:

  1. fiu, fiu!
    czekolada ?
    łał, fajnie pomyślane.
    ja znam tylko dżemik bananowo- czekoladowy (też zresztą bardzo dobry)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis :) wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis :) wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobry przepis robię już drugi sezon wszystkim smakuje

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję. Też bardzo lubię ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie zrobilam Pyszne, szybko się robi Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę smacznego! Zimą na niedzielne śniadanie albo do poniedziałkowych naleśników jak znalazł.

      Usuń
  7. Właśnie zrobilam Pyszne, szybko się robi Polecam

    OdpowiedzUsuń