Zmodyfikowany nieco przepis Jamiego Oliviera na ciasto do pizzy.
- 0, 5 kg mąki pszennej
- 0,5 łyżki soli
- 1 suszone drożdże
- pól łyżki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 325 ml ciepłej wody
Wymieszać drożdże z cukrem, wodą i oliwą. Odstawić na parę minut.
Do miski przesiać mąkę i sól. Zrobić dołek i wlać drożdże. Łączyć rękoma, posypać dłonie mąką
Wyrabiać aż powstanie
gładkie, sprężyste ciasto. Uformować kulę i włożyć do czystej miski posypanej mąką. Uderzać ciastem o blat. Przykryć
miskę wilgotną ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na godzinę
(ciasto powinno podwoić objętość). Ciasto rozwałkować 15 do 20 minut przed wsadzeniem do piekarnika.
Ciasto przez 5 minut podpiekam samo, a dopiero później smaruję sosem pomidorowym i nakładam składniki.
Farsz:
Farsz do pizzy to sprawa indywidualnych preferencji. zazwyczaj robię pizze różnego rodzaju i daję sobie i współbiesiadnikom wybór - z czym chcą jeść. Najchętniej zjadam pizze z wszystkimi tymi składnikami i taką i Wam proponuje zrobić. Nie podaję ilości, bo to też kwestia gustu. Ktoś woli więcej szynki, ktoś inny grzybów. Zawsze ciasto smaruje sosem pomidorowym (kupuję pomidory w kartoniku już rozdrobnione lub robię go sama blindując świeże pomidory). Do sosu dodaje zazwyczaj zioła prowansalskie lub oregano. Po nałożeniu składników dodaje starty ser, zazwyczaj wymieszany z przyprawami (papryką ostra i słodką, czubrycą, czosnkiem).
- kukurydza
- świeża papryka czerwona i żółta
- świeże pomidory/ pomidory suszone
- grzyby leśne lub pieczarki podsmażone z cebulą
- szynka konserwowa
- mozzarella
- sos pomidorowy
- tarty ser
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz