wtorek, 24 marca 2015

Pizza wg Jamiego Olivera

Pizza, pizzunia, pyszności. Tym razem zapraszam na domowy fast food ;-)

Zmodyfikowany nieco przepis Jamiego Oliviera na ciasto do pizzy.

Proporcja na 4 cienkie spody

  • 0, 5 kg mąki pszennej
  • 0,5 łyżki soli
  • 1 suszone drożdże
  • pól łyżki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 325 ml ciepłej wody

Wymieszać drożdże z cukrem, wodą i oliwą. Odstawić na parę minut.
Do miski przesiać mąkę i sól. Zrobić dołek i  wlać drożdże. Łączyć rękoma, posypać dłonie mąką
Wyrabiać  aż powstanie gładkie, sprężyste ciasto. Uformować kulę i włożyć do czystej miski posypanej mąką. Uderzać ciastem  o blat.  Przykryć miskę wilgotną ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na godzinę (ciasto powinno podwoić objętość). Ciasto rozwałkować 15 do 20 minut przed wsadzeniem do piekarnika. 

Ciasto przez 5 minut podpiekam samo, a dopiero później smaruję sosem pomidorowym i nakładam składniki.

Farsz:

Farsz do pizzy to sprawa indywidualnych preferencji. zazwyczaj robię pizze różnego rodzaju i daję sobie i współbiesiadnikom wybór - z czym chcą jeść. Najchętniej zjadam pizze z wszystkimi tymi składnikami i taką i Wam proponuje zrobić. Nie podaję ilości, bo to też kwestia gustu. Ktoś woli więcej szynki, ktoś inny grzybów. Zawsze ciasto smaruje sosem pomidorowym (kupuję pomidory w kartoniku już rozdrobnione lub robię go sama blindując świeże pomidory). Do sosu dodaje zazwyczaj zioła prowansalskie lub oregano. Po nałożeniu składników dodaje starty ser, zazwyczaj  wymieszany z przyprawami (papryką ostra i słodką, czubrycą, czosnkiem).
  • kukurydza
  • świeża papryka czerwona i żółta
  • świeże pomidory/ pomidory suszone
  • grzyby leśne lub pieczarki podsmażone z cebulą
  • szynka konserwowa
  • mozzarella
  • sos pomidorowy
  • tarty ser










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz