sobota, 9 lipca 2011

Babka cytrynowa



To jeden z ostatnich przepisów ze starych czasów, kiedy nie planowałam jeszcze bloga...mała świąteczna retrospekcja
  • 6 całych  jajek
  • 1 szklanka cukru
  • kostka margaryny
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 cytryna
  • cukier wanilinowy
  • olejek cytrynowy
 wierzch babki: 
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • zielony barwnik
  • kolorowa posypka

Do miski wrzucić jajka i cukier, cukier wanilinowy
  ubijać 3 minuty mikserem, dodać masło. Następnie stopniowo dodawać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy olejek, skórkę i sok ze sparzonej wcześniej  cytryny, olej i ocet. Wlewamy ciasto.
Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku około 50 minut.

Lukier cytrynowy:  

1 szklankę cukru pudru mieszamy mikserem z 3 łyżkami soku z cytryny. Wylewamy 3/4 lukru na ciasto, zdobimy posypką.
Pozostałą część lukru odstawiamy, dodajemy zielony barwnik. Jak odrobinę zgęstnieje wkładamy do rękawa cukierniczego lub innego dozownika i robimy napisy, szlaczki itp.

Na zdjęciach świąteczna wersja babki. Z porcji wychodzą dwie takie małe babeczki ;-)

1 komentarz:

  1. Ostatnio same zaskoki...ja pierniki ty wielkanoc:)heheh

    OdpowiedzUsuń