poniedziałek, 4 lipca 2011

Babka piaskowa


  • 6 całych  jajek
  • 1 szklanka cukru
  • cukier wanilinowy
  • kostka margaryny
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka octu
  • olejek waniliowy

Do miski wrzucić jajka i cukier, cukier wanilinowy
  ubijać 3 minuty mikserem, dodać masło. Następnie stopniowo dodawać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy olejek, olej i ocet.  Wlewamy połowę ciasta. Do pozostałego dodajemy kakao, miksujemy i wylewamy na górę babki. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku około 50 minut.

Polewamy czekolada lub lukrem. Na zdjęciach świąteczna wersja babki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz