- 6 całych jajek
- 1 szklanka cukru
- cukier wanilinowy
- kostka margaryny
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka octu
- olejek waniliowy
Do miski wrzucić jajka i cukier, cukier wanilinowy ubijać 3 minuty mikserem, dodać masło. Następnie stopniowo dodawać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy olejek, olej i ocet. Wlewamy połowę ciasta. Do pozostałego dodajemy kakao, miksujemy i wylewamy na górę babki. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku około 50 minut.
Polewamy czekolada lub lukrem. Na zdjęciach świąteczna wersja babki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz