poniedziałek, 4 lipca 2011

Waniliowa panna cotta


  • 250 ml śmietany kremówki 
  • 250 ml pełnego mleka
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  •  ½ cukru wanilinowego

Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia. Do garnka wlewamy mleko, śmietanę, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Podgrzewamy aż rozpuści się cukier. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy żelatynę, mieszamy. Filiżanki przykrywamy złotkiem i chowamy do lodówki, na kilka godzin (najlepiej całą noc).
 


Deser podajemy na talerzyku  z dowolnymi dodatkami. Ja preferuję mus truskawkowy i czekoladę.
Z przepisu wychodzą 4 porcje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz