poniedziałek, 4 lipca 2011

Czekoladowe muffiny

Muffiny to coś, co tygrysy lubią najbardziej. Pyszne w każdej wersji. Przepisów na muffiny jest mnóstwo, ale to najlepszy jaki wypróbowałam. Tym razem w czekoladowej – mojej ulubionej. Przepis pochodzi z książki „Czekolada”.



  • 125 g margaryny
  • 125 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżeczki kakao w proszku
  • pół kostki gorzkiej czekolady
  • ozdoby na wierzch muffinek

Do miski wrzucamy wszystkie składniki poza czekoladą i miksujemy na gładką masę. Połowę czekolady łamiemy na kostki i roztapiamy – ja robię to w mikrofali, chociaż trzeba bardzo uważać, żeby nie spalić czekolady. Dodajemy czekoladę do ciasta, mieszamy.
Do przygotowanych 12 foremek na muf inki wkładamy równomiernie ciasto do ¾ wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 C  przez 15 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie uginać się przy dotykaniu.
Gdy muffinki jeszcze nie wystygły możemy rozpuścić pozostałą część czekolady i rozsmarować ją po wierzchu babeczek. Dowolnie ozdobić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz