sobota, 28 lutego 2015

Zupa marchewkowa z kolendrą



Dzień bez zupy to dzień stracony.  To chyba najlepiej oddaje mój stosunek do pachnących, rozgrzewających, chętnie przeze mnie jadanych (paradoksalnie również latem) zup. Tym razem zapraszam na towarzystwo wyborne: marchwi i kolendry. 


  • 1,5 kg marchwi
  • bulion drobiowy
  • 3 cebule
  • 4 łyżki masła
  • kilka nitek szafranu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • 6 łyżek kolendry   

Szafran zalać odrobiną bulionu. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w talarki. W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę i marchew, przesmażyć przez kilka minut. Dodać bulion, szafran i cukier. Gotować do miękkości. 
Zupę można zmiksować na krem, dodając znacznie mniejsza ilość bulionu.
Ugotowaną zupę posypać kolendrą.


Mniam :-)



1 komentarz:

  1. Bardzo energetyczna w kolorze i z pewnością w smaku :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń