Bigos to niezwykle pracochłonne danie, dlatego zawsze przygotowuję go z większej ilości składników i mrożę. Na obiad na ostatnią chwilę albo kolację na ciepło jak znalazł.
- 3 kg kapusty kiszonej
- 1 kg poszatkowanej kapusty świeżej
- 2 duże laski kiełbasy (np. podwawelskiej)
- 2 niewielkie, ugotowane i obrane chude żeberka
- 15 dag boczku wędzonego
- 15 dag grzybów suszonych
- kilka śliwek wędzonych
- 4 liście laurowe
- 4 ziaren rozgniecionego jałowca
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- pieprz, sól
- koncentrat pomidorowy (mały słoiczek)
Dzień wcześniej, min. kilka godzin wcześniej zamoczyć grzyby w zimnej wodzie. Odlać wodę z grzybów do garnka, w którym będziemy dusić. Grzyby odsączyć, ewentualnie pokroić. Do garnka dodać kapustę kiszoną, odsączoną. Dodać ziele angielskie, listek laurowy, jałowiec, pieprz. Gotować na małym ogniu około 1h. Dodać grzyby i poszatkowaną świeżą kapustę.
W tym samym czasie obgotować i obrać żeberka, podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę i boczek.
Dodać do kapusty i wymieszać.
Bigos gotować do miękkości kapusty, najlepiej przez 2-3 dni po trochu. W razie potrzeby podlewać wodą.
Na koniec dodać koncentrat pomidorowy oraz doprawić pieprzem i solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz