Dzień bez zupy to dzień stracony. To chyba najlepiej oddaje mój stosunek do pachnących, rozgrzewających, chętnie przeze mnie jadanych (paradoksalnie również latem) zup. Tym razem zapraszam na towarzystwo wyborne: marchwi i kolendry.
- 1,5 kg marchwi
- bulion drobiowy
- 3 cebule
- 4 łyżki masła
- kilka nitek szafranu
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- 6 łyżek kolendry
Szafran zalać odrobiną bulionu. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w talarki. W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę i marchew, przesmażyć przez kilka minut. Dodać bulion, szafran i cukier. Gotować do miękkości.
Zupę można zmiksować na krem, dodając znacznie mniejsza ilość bulionu.
Ugotowaną zupę posypać kolendrą.
Mniam :-)
Bardzo energetyczna w kolorze i z pewnością w smaku :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuń