Póki jeszcze chłodniej proponuję zupę meksykańską:
ostrą, aromatyczną i pożywną.
- pół kg mięsa mielonego z szynki
- po pół papryki czerwonej, żółtej i zielonej
- dwie suszone papryczki chili
- 2 ziemniaki (chociaż z trzy też nie byłoby za dużo)
- puszka fasoli czerwonej
- puszka kukurydzy
- 2 cebule
- bulion wieprzowy około 2 l
- pół łyżeczki kuminu
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pieprz, sól
- olej
Mięso podsmażamy na oleju z dodatkiem papryki słodkiej, dodajemy cebulę pokrojoną w talarki i podsmażamy. W garnku albo na oddzielnej patelni na dużym ogniu podsmażamy ziemniaki pokrojone w dużą kostkę i posypane kuminem. Do garnka z bulionem dodajemy: mięso, ziemniaki i pokrojoną w kostkę paprykę oraz papryczki chili. Gotujemy 15 minut, dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze papryką. Gotujemy do miękkości.
Bardzo smaczna zupa :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna to prawda :-)
Usuń