wtorek, 10 marca 2015

Szynka pieczona z jabłkami



Jeżeli macie już dosyć kupowanych wędlin i chcecie jakiejś odmiany i jeszcze nie macie pomysłu na obiad to ta szynka jest 2 w jednym.

Najpierw zjadłam ją pokrojoną w grube plastry z sosem i pieczonymi jabłkami oraz cebulą na obiad (u mnie z dodatkiem kus-kus), resztę wcinam z bułeczkami i chlebkiem jako wędlinę.

  • ok. 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 10 ziaren jałowca
  • pół łyżeczki sproszkowanego ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka soku jabłkowego
  • 3 jabłka
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • odrobina oleju do wysmarowania naczynia, np. brytfanki/ naczynia żaroodpornego


Szynkę umyć, osuszyć.  Następnie szynkę ponacinać i natrzeć solą, czosnkiem (wyciśniętym przez praskę) oraz roztartymi w moździerzu ziarnami jałowca. Szynkę owinąć folią spożywczą i zostawić m.in.  na  2 h , a najlepiej na całą noc w lodówce.
Następnie rozgrzać piekarnik do 180 C. Szynkę umieścić na odrobinie oleju w brytfance, wlać sok jabłkowy i dodać cebulę, Piec pod przykryciem ok. 45 minut. Następnie szynkę przewrócić, podlać sosem i dołożyć obrane i pokrojone jabłka. Piec pod przykryciem ok. 15 minut. Następnie szynkę odkryć i piec kolejne 30 minut do miękkości, podlewając od czasu do czasu wytworzonym sosem. 







37embed n6qjwe3vvdd8mta5wloqpwtxlyrpeazz

Przepis bierze udział w akcji Mirabelki.

2 komentarze: