poniedziałek, 9 marca 2015

Zupa meksykańska


Póki jeszcze chłodniej proponuję zupę meksykańską:
 ostrą, aromatyczną i pożywną.


  • pół kg mięsa mielonego z szynki
  • po pół papryki czerwonej, żółtej i zielonej
  • dwie suszone papryczki chili
  • 2 ziemniaki (chociaż z trzy też nie byłoby za dużo)
  • puszka fasoli czerwonej
  • puszka kukurydzy
  • 2 cebule
  • bulion wieprzowy około 2 l
  • pół łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pieprz, sól
  • olej

 Mięso podsmażamy na oleju z dodatkiem papryki słodkiej, dodajemy cebulę pokrojoną w talarki i podsmażamy. W garnku albo na oddzielnej patelni na dużym ogniu podsmażamy ziemniaki pokrojone w dużą kostkę i posypane kuminem. Do garnka z bulionem dodajemy: mięso, ziemniaki i pokrojoną w kostkę paprykę oraz papryczki chili. Gotujemy 15 minut, dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze papryką. Gotujemy do miękkości.









2 komentarze: