czwartek, 26 lutego 2015

Szarlotka w minaturze

O swojej słabości do muffiny i cupcakes mogłabym opowiadać godzinami...dziś kolejna propozycja tym razem muffiny o smaku "szarlotkowym".


  • 80 dag masła
  • 230 dag cukru
  • 240 dag mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  •  2 jajka
  • 180 ml mleka 
  • cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii (pół łyżeczki)
  • 2 jabłka
  • kilka kropel cytryny
  • cynamon
Zmiksować masło, cukier, mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. W osobny naczyniu roztrzepać jajka, mleko i cukier wanilinowy. Dodać do pozostałych składników i zmiksować na gładką masę.

Jabłka obrać, pokroić w małą kostkę i wymieszać z cytryną i cynamonem. 
Wlewać do foremek po łyżeczce ciasta, łyżeczce jabłek aż do wypełnienia foremek do 3/4 wysokości. 

Piec ok. 20 minut w nagrzanym do 180 C piekarniku.

Zajadać z bitą śmietaną lub cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz