O swojej słabości do muffiny i cupcakes mogłabym opowiadać godzinami...dziś kolejna propozycja tym razem muffiny o smaku "szarlotkowym".
- 80 dag masła
- 230 dag cukru
- 240 dag mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 180 ml mleka
- cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii (pół łyżeczki)
- 2 jabłka
- kilka kropel cytryny
- cynamon
Zmiksować masło, cukier, mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. W osobny naczyniu roztrzepać jajka, mleko i cukier wanilinowy. Dodać do pozostałych składników i zmiksować na gładką masę.
Jabłka obrać, pokroić w małą kostkę i wymieszać z cytryną i cynamonem.
Wlewać do foremek po łyżeczce ciasta, łyżeczce jabłek aż do wypełnienia foremek do 3/4 wysokości.
Piec ok. 20 minut w nagrzanym do 180 C piekarniku.
Zajadać z bitą śmietaną lub cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz