czwartek, 28 maja 2015

Cupcakes masala czaj

Cupcakes, cupcakes, cupcakes - moja miłość ;-)

Tym razem zapraszam na cupcakes masala czaj inspirowane książką "Sezonowe słodkości. Cupcake Jemma".

Babeczka: 
  • 125  g mąki pszennej
  • 125 g cukru 
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki mieszkanki masala czaj (gotowej lub zrobionej z tego przepisu)
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki aromatyzowanego mleka masala czaj
Rozgrzać piekarnik do 170 C. Przesiać suche składniki, dodać masło i jajka. Zmiksować, dodać aromatyzowane mleko. Zmiksować. Nakładać do foremek na muffinki do 3/4 wysokości.                 Piec ok. 20 minut.

 Krem:

  • 150 g masła
  • 220 g cukru pudru
  • 2 łyżki aromatyzowanego mleka masala czaj
  • 1 łyżka cukru demerara
  • pół łyżeczki mieszanki masala czaj
Zmiksować masło, dodawać partiami cukier puder. Następnie wlać mleko i dobrze zmiksować. 
Nakładać na zimne babki, posypać brązowym cukrem. 




 

2 komentarze:

  1. o znajome smaki :) musimy spotkać się przy herbacie i kapkejkach ;D

    OdpowiedzUsuń