Cupcakes, cupcakes, cupcakes - moja miłość ;-)
Tym razem zapraszam na cupcakes masala czaj inspirowane książką "Sezonowe słodkości. Cupcake Jemma".
Babeczka:
- 125 g mąki pszennej
- 125 g cukru
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki mieszkanki masala czaj (gotowej lub zrobionej z tego przepisu)
- 125 g masła
- 2 jajka
- 3 łyżki aromatyzowanego mleka masala czaj
Rozgrzać piekarnik do 170 C. Przesiać suche składniki, dodać masło i jajka. Zmiksować, dodać aromatyzowane mleko. Zmiksować. Nakładać do foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Piec ok. 20 minut.
Krem:
- 150 g masła
- 220 g cukru pudru
- 2 łyżki aromatyzowanego mleka masala czaj
- 1 łyżka cukru demerara
- pół łyżeczki mieszanki masala czaj
Zmiksować masło, dodawać partiami cukier puder. Następnie wlać mleko i dobrze zmiksować.
Nakładać na zimne babki, posypać brązowym cukrem.
Pychotki!:)
OdpowiedzUsuńo znajome smaki :) musimy spotkać się przy herbacie i kapkejkach ;D
OdpowiedzUsuń