środa, 21 września 2011

Murzynek wg starej receptury


  • 1 kostka margaryny
  • ½ szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki kakao
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

Powyższe składniki gotujemy. Na koniec dodajemy cukier wanilinowy.
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu

Masę z masłem studzimy, dodajemy do niej żółtka, mąkę z proszkiem. Na koniec łączymy z pianą z białek.
Pieczemy  w podłużnej formie w temperaturze 180 C przez około 50 minut. 

Upieczone ciasto studzimy, smarujemy odrobiną rozpuszczonej białej czekolady i posypujemy słupkami z migdałów. 



3 komentarze:

  1. jedno z najbardziej domowych i pysznych ciast :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

    OdpowiedzUsuń
  3. http://showup-blog.tk ZAPRASZAM! +18

    OdpowiedzUsuń