czwartek, 25 sierpnia 2016

Bezglutenowe placki ze śliwkami i sosem śliwkowym

Sezon na śliwki dopiero się zaczyna, więc także i ja próbuję różnych nowości z ich wykorzystaniem. Dzisiaj placki ze śliwkami i sosem śliwkowy na mące owsianej. Mąkę owsianą możecie kupić w sklepach ze zdrową żywnością i wielu hipermarketach. Jednak ta sklepowa zawiera gluten. Dlatego ja, chcąc użyć mąki owsiane,j mielę bezglutenowe płatki owsiane. Przygotowałam wersję z samymi śliwkami, ale oczywiście zamiast sosu śliwkowego możecie placuszki polać syropem klonowym albo dodać inne owoce czy dżem. Sos można także zblendowac, ale ja chciałam uzyskać większe kawałki owoców, dlatego tego ni zrobiłam.



Z porcji wychodzi około 13 placuszków. 



ciasto:
  • 1 szklanka mąki owsianej 
  • 3/4 szklanki mleka sojowego
  • 1 jajko  (u mnie 3 jajka przepiórcze)
  • 3 śliwki pokrojone w kostkę
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie wersja bezglutenowa)
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia

sos:
  • 10 śliwek
  • odrobina cynamonu
  • opcjonalnie miód

Wszystkie składniki mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera. Odstawiamy na 20 minut.  w tym czasie przygotowujemy sos śliwkowy. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, wlewamy 2 łyżki wody i gotujemy w garnku aż się rozpadną. Dodajemy cynamon i ewentualnie miód, gdy sos wydaje nam się za mało słodki.  Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Odsączamy na papierze nadmiar tłuszczu. Podajemy z sosem śliwkowym. 





4 komentarze:

  1. w tym roku oszalałam na punkcie śliwek w ciastach, placuszkach itp.
    Pyszny przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze śliwkami mam tak samo ;-) Mam wrażenie, że dojrzałam do ich jedzenia ;-)

      Usuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie, skusiłabym się na kilka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób koniecznie, bo są naprawdę nie tylko ładne, ale i pyszne!

      Usuń