poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Deser kokosowy z chia i marakują


Marakuję odkryłam bardzo niedawno. To niezwykle smaczny owoc, który w połączeniu z mięsem drobiowym, wieprzowina i rybami sprawdza się idealnie. Jednak, w moim przekonaniu nieprzeciętnie smakuje dopiero w połączeniem z wyrobami mlecznymi.
Uwielbiam truskawki, jagody i maliny w połączeniu z deserem chia, ale marakuja bije wszystkie inne owoce na głowę. Dzisiaj przygotował wersję " na drogę" w zamykanym słoiczku, jednak możecie oczywiście zrobić deser w pucharkach ja w przepisie tutaj

Na 4 porcje:

  • puszka mleka kokosowego
  • 100 ml mleka waniliowego (u mnie sojowe)
  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki syropu ryżowego (albo innego płynnego słodziwa)
  • 2 marakuje

Mleka, nasiona i syrop wymieszać energiczni przy pomocy trzepaczki. Odstawić na 10 minut. Następnie przelać do pojemników, w których zamierzamy jeść deser. Przed podaniem wydrążyć połowę owocu marakui i położyć na wierzch deseru.. 







































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz