niedziela, 23 sierpnia 2015

Pyszne ciasto z borówkami

Ostatnio pokochałam borówki. Kiedyś myślałam, że są to naprawdę gorsze wersje jagód... ostatnio dużo ich w moim menu. 

Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto czekoladowo-waniliowe z borówkami. 

Przepis z cukierni Lidla.

Ciasto upiekłam z dwóch tortownicach: małej i 24 cm. W przepisie blaszka 30x 24 cm.

Ciasto:
  • 300 g maki tortowej pszennej
  • 250 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • szczypta soli
  • 500 g borówek
Lekka pianka waniliowa:
  • 6 białek
  • 180 g cukru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 3 opakowania budyniu waniliowego (120 g)
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • sok z połowy cytryny

 Ciasto:

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i miękkie masło. Ciasto zagnieść na koniec dodając żółtka i szczyptę soli. Ciasto podzielić w proporcji 3/4 i 1/4. Do większej części dodać kakao. Obie części owinąć folią i schować w postaci ruloników na 1.5 - 2 h do zamrażarki. 
Po upływie czasu blaszkę wyłożyć papierem, zetrzeć część z kakao i lekko przyklepać dłonią.  Piec 18 minut w rozgrzanym do 180 C piekarniku  z termoobiegiem. Spód wystudzić.

Lekka pianka waniliowa:

Białka ubić na sztywną masę, dodając połowę cukru. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny, zmniejszyć obroty i dodać pozostałą część cukru wymieszaną z budyniem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i delikatnie mieszamy. 

Piankę wyłożyć na wcześniej ostudzony spód, dodać na wierzch borówki. Na wierzch zetrzeć jasne ciasto. Piec z termoobiegiem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 50 minut. Posypać cukrem pudrem.











4 komentarze: