piątek, 14 sierpnia 2015

Ciasteczka otrębowe z czekoladą


Ciasteczka otrębowe może w moim wykonaniu nie wyglądają pięknie, ale smakują wybornie. Chrupiące, wyjątkowe, no i z czekoladą.

Przepis pochodzi z książki "Czekolada" i został przeze mnie delikatnie zmodyfikowany

  • 85 g masła
  • 7 łyżeczek cukru
  • 1 jajko
  • 30 g otrąb
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g czekolady gorzkiej

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masą, dodać jajko, otręby, proszek, mąkę. Wyrobić. Z ciasta formować łyżką kuleczki. Rozkładać na blachę wyłożoną papierem, rozpłaszczając je widelcem (ciastka układać w odległości, bo będą rosły).

Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C przez 15-20 minut aż będą złociste. Wystudzić. Zanurzać w czekoladzie.




2 komentarze:

  1. Mniam, prezentują się wybornie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakują obłędnie :) Cieszy mnie opublikowanie przepisu, pozdrówka M.

    OdpowiedzUsuń