poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Jagodzianka


Lubię wszelkiego rodzaju drożdżówki, ale te z jagodami...mniam

CIASTO:

  • 3 jajka
  • 4 szklanki mąki
  • 4 dag drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 15 dag roztopionego masła
  • szczypt soli

NADZIENIE: 
  • 2 szklanki jagód
  • łyżka tartej bułki 
  • 4 łyżki cukru 
  • jajko

KRUSZONKA:
  • 100g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 50g miękkiego masła
 Składniki zagnieść do uzyskania okruchów. 

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać i zagnieść, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość 1/2 cm. Na wierzch wyłożyć jagody wymieszane z bułką i cukrem. Odstawić na 30 minut. Posypać kruszonką.


Piec przez 20 minut w temperaturze 200 C.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz