Tęskniąc za latem postanowiłam przygotować proste i letnie ciasto z borówkami i czerwoną porzeczką. Ciasto idealnie komponuje się i smakuje z innymi owocami: jabłkami, jagodami, malinami, wiśniami, zarówno świeżymi, jak i mrożonymi.
Zapraszam również na ciasto z rabarbarem.
- 6 jajek
- kostka margaryny
- 40 dag mąki krupczatki
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18 %
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 3 łyżki cukru
- owoce: 1 szklanka czerwonej porzeczki i 1 szklanka borówki amerykańskiej
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać po jednym żółtku, po łyżce śmietany i mąki, aż do wyczerpania składników. Ubić białka na sztywną pianę. Łyżką wymieszać pianę z resztą ciasta.
Do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy wylać połowę ciasta. Wsypać na to po 3/4 szklanki porzeczki i borówek, wylać resztę ciasta. Pozostałe owoce wsypać na wierzch ciasta.
Wstawić do nagrzanego do 190 ºC piekarnika i piec około 70 minut.
Robiłam podobne ciasto latem, wyglądało identycznie.
OdpowiedzUsuń