czwartek, 2 kwietnia 2015

Ciasto z czerwoną porzeczką i borówkami


Tęskniąc za latem postanowiłam przygotować proste i letnie ciasto z borówkami i czerwoną porzeczką. Ciasto idealnie komponuje się i smakuje z innymi owocami: jabłkami, jagodami, malinami, wiśniami, zarówno świeżymi, jak i mrożonymi. 

Zapraszam również na  ciasto z rabarbarem.


  • 6 jajek
  • kostka margaryny
  • 40 dag mąki krupczatki
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 łyżki cukru
  • owoce: 1 szklanka czerwonej porzeczki i 1 szklanka borówki amerykańskiej

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać po jednym żółtku, po łyżce śmietany i mąki, aż do wyczerpania składników. Ubić białka na sztywną pianę. Łyżką wymieszać pianę z resztą ciasta. 
Do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy wylać połowę ciasta. Wsypać na to po 3/4 szklanki porzeczki i borówek, wylać resztę ciasta. Pozostałe owoce wsypać na wierzch ciasta.

Wstawić do nagrzanego do 190 ºC piekarnika  i piec około 70 minut.









1 komentarz:

  1. Robiłam podobne ciasto latem, wyglądało identycznie.

    OdpowiedzUsuń