To szybkie i pyszne ciasto z owocami. Mi najlepiej smakuje z dodatkiem jagód lub wiśni, ale ponieważ nie jadłam tej wersji jeszcze z rabarbarem postanowiłam spróbować. Wyszło pyszne – nie za słodkie. W sam raz do niedzielnej kawki…
- 6 jajek
- kostka margaryny
- 40 dag mąki krupczatki (koniecznie)
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% lub pól szklanki gęstego jogurtu wymieszanego ze śmietanką 12%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 3 łyżki cukru
- rabarbar około 2-3 szklanek
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, po łyżce śmietany i mąki aż do wyczerpania składników. Z białek ubijamy sztywną pianę. Łyżką mieszamy pianę z reszta ciasta. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, wlewamy całe ciasto.
Wcześniej umyty i pokrojony w duża kostkę rabarbar mieszamy w misce z 3 łyżkami cukru. Nakładamy na ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego do 190 ºC piekarnika i pieczemy około 70 minut.
Witam,czy mogę użyć masła zamiast margaryny.Mam zamiar upie to ciasto,tylko nie wiem czy masło nie będzie zbyt tłuste.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Halina