wtorek, 5 lipca 2011

Ciasto z rabarbarem

To szybkie i pyszne ciasto z owocami. Mi najlepiej smakuje z dodatkiem jagód lub wiśni, ale ponieważ nie jadłam tej wersji jeszcze z rabarbarem postanowiłam spróbować. Wyszło pyszne – nie za słodkie. W sam raz do niedzielnej kawki…


  • 6 jajek
  • kostka margaryny 
  • 40 dag mąki krupczatki (koniecznie) 
  • 1,5 szklanki cukru pudru 
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% lub pól szklanki gęstego jogurtu wymieszanego ze śmietanką 12% 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy 
  • 3 łyżki cukru 
  • rabarbar około 2-3 szklanek
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, po łyżce śmietany i mąki aż do wyczerpania składników. Z białek ubijamy sztywną pianę. Łyżką mieszamy pianę z reszta ciasta. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, wlewamy całe ciasto.
Wcześniej umyty i pokrojony w duża kostkę rabarbar mieszamy w misce z 3 łyżkami cukru. Nakładamy na ciasto.



Wstawiamy do nagrzanego do 190 ºC piekarnika  i pieczemy około 70 minut.

1 komentarz:

  1. Witam,czy mogę użyć masła zamiast margaryny.Mam zamiar upie to ciasto,tylko nie wiem czy masło nie będzie zbyt tłuste.
    Pozdrawiam Halina

    OdpowiedzUsuń