środa, 1 kwietnia 2015

Tort wg Nigelli Lawson - tort truskawkowy

Tort z przepisu Nigelli Lawson wydaje się być typowo letnim. Wydaję mi się jednak, że nie ma nic piękniejszego niż lato wiosną ;-). Torcik pyszny, a  połączenie kremu waniliowego i truskawek powodują, że człowiek czuje  się jak w niebie.


 Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 250g cukru
  • 90 ml świeżo zagotowanego wrzątku
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g mąki

Rozgrzać piekarnik do 180C, wyłożyć dno foremki  (o średnicy ok. 23 cm)  papierem do pieczenia i natłuścić masłem ścianki.

Utrzeć jajka z cukrem aż do uzyskania puszystej masy. Dolać wrzątek i delikatnie wymieszać.
W oddzielnej misce zmieszać proszek do pieczenia z mąką i wsypać stopniowo do jajecznej mieszaniny.

Przelać ciasto do przygotowanej foremki  i piec w rozgrzanym piekarniku ok. 30 min - do suchego patyczka.

Ciasto ostudź na metalowej kratce. 


Krem waniliowy:
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki  cukru
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej albo ziemniaczanej
  • 250 ml  mleka 3,2 %
  • 1/2 laski wanilii

Podgrzać wszystkie składniki na średnim ogniu, ciągle mieszając. Nie wolno kremu zagotować!!!! Jak krem zacznie gęstnieć (po ok. 5 minutach), należy zdjąć garnek z ognia i wyjąc laskę wanilii. Krem przełożyć do miski i przykryć folią, która będzie dotykała do kremu (unikniemy tym samym utworzenia skorupy). Schłodzić w lodówce ok. 3h.
Krem można przygotować dzień wcześniej.

Przygotowanie tortu:
  • 750 g  truskawek
  • 2−3 łyżeczki miałkiego cukru
  • 500 ml śmietany kremówki
 
Odłożyć na bok 250 g truskawek i przygotować pozostałe 500 g. Usunąć  szypułki, przekroić  mniejsze owoce na połówki, a większe na ćwiartki i wrzucić do miski. Przesypać truskawki cukrem , potrząsnąć miską i odstawić, aż owoce zaczną się błyszczeć.

Ubić śmietanę. Dodać jedną trzecią ubitej śmietany do całkowicie ostudzonego kremu.

Zimny biszkopt przekroić na 3 części.  1 część pokryć połowa kremu ze śmietaną, dodać truskawki z cukrem. Z kolejnym biszkoptem postąpić tak samo. Przykryć 3 częścią biszkoptu. Nałożyć śmietanę i resztę truskawek.


Przepis zaczerpnięty z książki Nigelly Lawson.




Przepis bierze udział w akcji Wielkanocne smaki, organizowanej przez Mirabellkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz