Tort z przepisu Nigelli Lawson wydaje się być typowo letnim. Wydaję mi się jednak, że nie ma nic piękniejszego niż lato wiosną ;-). Torcik pyszny, a połączenie kremu waniliowego i truskawek powodują, że człowiek czuje się jak w niebie.
Biszkopt:
- 3 jajka
- 250g cukru
- 90 ml świeżo zagotowanego wrzątku
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g mąki
Rozgrzać piekarnik do 180C, wyłożyć dno foremki (o średnicy ok. 23 cm)
papierem do pieczenia i natłuścić masłem ścianki.
Utrzeć jajka z cukrem aż do uzyskania puszystej masy. Dolać wrzątek i delikatnie wymieszać.
W oddzielnej misce zmieszać proszek do pieczenia z
mąką i wsypać stopniowo do jajecznej mieszaniny.
Przelać ciasto do przygotowanej foremki i piec w
rozgrzanym piekarniku ok. 30 min - do suchego patyczka.
Ciasto ostudź na metalowej kratce.
Krem waniliowy:
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej albo ziemniaczanej
- 250 ml mleka 3,2 %
- 1/2 laski wanilii
Podgrzać wszystkie składniki na średnim ogniu, ciągle mieszając. Nie wolno kremu zagotować!!!! Jak krem zacznie gęstnieć (po ok. 5 minutach), należy zdjąć garnek z ognia i wyjąc laskę wanilii. Krem przełożyć do miski i przykryć folią, która będzie dotykała do kremu (unikniemy tym samym utworzenia skorupy). Schłodzić w lodówce ok. 3h.
Krem można przygotować dzień wcześniej.
Przygotowanie tortu:
- 750 g truskawek
- 2−3 łyżeczki miałkiego cukru
- 500 ml śmietany kremówki
Odłożyć na bok 250 g truskawek i przygotować pozostałe
500 g. Usunąć szypułki, przekroić mniejsze owoce na połówki, a większe na
ćwiartki i wrzucić do miski. Przesypać truskawki cukrem , potrząsnąć miską i odstawić, aż
owoce zaczną się błyszczeć.
Ubić śmietanę. Dodać jedną trzecią ubitej śmietany do całkowicie
ostudzonego kremu.
Zimny biszkopt przekroić na 3 części. 1 część pokryć połowa kremu ze śmietaną, dodać truskawki z cukrem. Z kolejnym biszkoptem postąpić tak samo. Przykryć 3 częścią biszkoptu. Nałożyć śmietanę i resztę truskawek.
Przepis zaczerpnięty z książki Nigelly Lawson.
Przepis bierze udział w akcji Wielkanocne smaki, organizowanej przez Mirabellkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz