piątek, 3 kwietnia 2015

Cupcakes wielkanocne - kawowe z kremem kawowym


Babeczka:

  • 110 g brązowego cukru
  • 200 g mąki
  • 110 g cukru
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

  •  2 łyżki kawy mielonej zaparzonej w 100 ml wody
  • 2 jajka
  • 120 ml mleka
  • ekstrakt z wanilii

Zmiksować masło, mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Do osobnego naczynia rozbić jajka i je roztrzepać. Dodać mleko, kawę i ekstrakt. Połączyć i zmiksować na gładką masę.


Krem:

  • 185 g masła
  • 185 g cukru pudru
  • 250 g serka Delfiko
Wszystkie składniki w temperaturze zmiksować, dodać 3 łyżki kawy rozpuszczalnej (wystudzonej), rozpuszczonej w 2 łyżeczkach wody oraz ekstrakt z wanilii.

Jajka do ozdoby. 


Przepis bierze udział w akcji Wielkanocne smaki, organizowanej przez Mirabellkę.



2 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają, Wesołych Świąt :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześliczne, z pewnością smakowały bajecznie :)
    Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń