środa, 11 marca 2015

Suflet czekoladowy

Jak osłodzić sobie dzień? Najlepiej czekoladą, ona pocieszy w każdej sytuacji...

Dzisiaj zapraszam na suflet czekoladowy, drugi w moim życiu. W związku z tym, że to mój drugi udany suflet - uwierzcie nie taki suflet - diabeł ;-) straszny jak go malują...

  • 100 g czekolady deserowej
  •  25 g czekolady mlecznej
  •  90 g masła (do wysmarowania foremek)
  •  70 g cukru pudru
  •  50 g mąki tortowej
  • 3 jajka

Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę.Czekoladę z masłem roztopić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Do ubitych jajek, dodajemy powoli mąkę ciągle mieszając. Dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem. Foremki smarujemy masłem i wypełniamy masą. Wkładamy do rozgrzanego do 200C piekarnika. Pieczemy 10 minut. Podajemy na ciepło.

Przepis zmodyfikowałam, oryginał pochodzi z książki "Cukiernia Lidla" autorstw Pawła Małeckiego. 




Przepis bierze udział w akcji Mirabellki.

1 komentarz: