czwartek, 12 marca 2015

Drugie życie śliwki ze spirytusu, czyli muffiny czekoladowo-śliwkowe z kruszonką


Muffiny czekoladowo-śliwkowe to generalnie propozycja jesienna. Jednak mam odrobinę śliwek po nalewce i postanowiłam je właśnie w tych muffinach spożytkować.

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 8 wypestkowanych śliwek

  • 2 jajka
  • 8 łyżek roztopionego masła
  • 400 ml mleka
Kruszonka cynamonowa:

3/4 szklanki mąki
3 łyżki cukru
2 łyżki miękkiego masła
1/4 łyżeczki cynamonu

W jednej misce wymieszać suche składniki i śliwki. W drugiej wymieszać składniki mokre. Następnie do składników suchych dodać mokre i wymieszać łyżką. Nakładać do papilotek do 3/4 wysokości. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 C około 25 minut. 






Przepis bierze udział w akcji Mirabellki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz