Muffiny czekoladowo-śliwkowe to generalnie propozycja jesienna. Jednak mam odrobinę śliwek po nalewce i postanowiłam je właśnie w tych muffinach spożytkować.
- 2,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 5 łyżek kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 8 wypestkowanych śliwek
- 2 jajka
- 8 łyżek roztopionego masła
- 400 ml mleka
Kruszonka cynamonowa:
3/4 szklanki mąki
3 łyżki cukru
2 łyżki miękkiego masła
1/4 łyżeczki cynamonu
W jednej misce wymieszać suche składniki i śliwki. W drugiej wymieszać składniki mokre. Następnie do składników suchych dodać mokre i wymieszać łyżką. Nakładać do papilotek do 3/4 wysokości. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 C około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz