wtorek, 17 marca 2015

Tort czekoladowo-marcepanowy


Tort ten, trzeba lojalnie przyznać, jest przepyszny. Niestety jest także pracochłonny, jednak jeżeli lubicie czekoladę i słodkie torty musicie go zrobić. Idealny na wyjątkowo okazje


Biszkopt:
 
  • 140 g cukru
  • 7 jajek
  • 140 g mielonych migdałów
  • 80 g mielonej gorzkiej czekolady
 Migdały podprażyć na suchej patelni. 7 żółtek ubić z 90 g cukru na parze, wystudzić i  połączyć z białkami ubitymi z 50 g cukru na pianę. Dodać  zmieloną czekoladę i migdały. Masę przełożyć do wyłożonej papierem tortownicy.  Piec 40 minut w 180 C i ostudzić. 

Masa:

Pasta migdałowa:
 
  • 1 i 1/2 szklanki migdałów bez skórki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 1 białko 
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 
Migdały posiekać jak najdrobniej w malakserze, zmieszać z cukrem i białkiem i wyrobić na gęstą masę (ugnieść jak na makaron). Schłodzić przed użyciem co najmniej 2 godz.  


Marcepan:
  • 225g pasty migdałowej 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2 żółtka 
  •  1/3 szklanki mąki 
  •  1 łyżka mleka 
  •  po 1 łyżce soku z pomarańczy i cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub naturalnego olejku migdałowego 
Pastę migdałową rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.

  • 350 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 400 g masy marcepanowej
  • 4 żółtek 
  • 10 łyżek likieru migdałowego


100 g cukru pudru utrzeć z masłem, dodać żółtka i połowę pokruszonego marcepanu. Wlać 6 łyżek likieru migdałowego.

Pozostały marcepan zagnieść z 200 g cukru pudru, podzielić na 2 części i rozwałkować na macie, wysypanej cukrem pudrem.

Ciasto przekroić na 3 części. Zagotować 50 ml z cukrem pudrem, jak wystygnie dodać likier (4 łyżki).

Biszkopt przełożyć kremem i plackami marcepanu, by na wierzchu było ciasto. Wierzch i boki posmarować kremem. Odstawić na 2h do lodówki

 
Dekoracja:

  • 600 g gorzkiej czekolady
  • kakao 
  • płatki migdałowe

Rozpuścić czekoladę,  ostudzić lekko i  polać 2/3 czekolady tort. Na boku tortu zrobić grzebieniem albo widelcem szlaczek.
Czekoladę wylać na blat, rozsmarować i ostudzić. Formować ruloniki/ paski, zeskrobując z blatu czekoladę.Ozdobić wierzch elementami czekolady, posypać kakao i płatkami migdałów.



1 komentarz: