Tort ten, trzeba lojalnie przyznać, jest przepyszny. Niestety jest także pracochłonny, jednak jeżeli lubicie czekoladę i słodkie torty musicie go zrobić. Idealny na wyjątkowo okazje
Biszkopt:
- 140 g cukru
- 7 jajek
- 140 g mielonych migdałów
- 80 g mielonej gorzkiej czekolady
Migdały podprażyć na suchej patelni. 7 żółtek ubić z 90 g cukru na
parze, wystudzić i połączyć z białkami ubitymi z 50 g cukru na pianę.
Dodać zmieloną czekoladę i migdały. Masę przełożyć do wyłożonej
papierem tortownicy. Piec 40 minut w 180 C i ostudzić.
Masa:
Pasta migdałowa:
- 1 i 1/2 szklanki migdałów bez skórki
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 białko
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
Migdały posiekać jak najdrobniej w malakserze, zmieszać z cukrem i
białkiem i wyrobić na gęstą masę (ugnieść jak na makaron). Schłodzić przed
użyciem co najmniej 2 godz.
Marcepan:
- 225g pasty migdałowej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki mąki
- 1 łyżka mleka
- po 1 łyżce soku z pomarańczy i cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu lub naturalnego olejku migdałowego
- 350 g cukru pudru
- 250 g masła
- 400 g masy marcepanowej
- 4 żółtek
- 10 łyżek likieru migdałowego
100 g cukru pudru utrzeć z masłem, dodać żółtka i połowę pokruszonego marcepanu. Wlać 6 łyżek likieru migdałowego.
Pozostały marcepan zagnieść z 200 g cukru pudru, podzielić na 2 części i rozwałkować na macie, wysypanej cukrem pudrem.
Ciasto przekroić na 3 części. Zagotować 50 ml z cukrem pudrem, jak wystygnie dodać likier (4 łyżki).
Biszkopt przełożyć kremem i plackami marcepanu, by na wierzchu było ciasto. Wierzch i boki posmarować kremem. Odstawić na 2h do lodówki
- 600 g gorzkiej czekolady
- kakao
- płatki migdałowe
Rozpuścić czekoladę, ostudzić lekko i polać 2/3 czekolady tort. Na boku tortu zrobić grzebieniem albo widelcem szlaczek.
Czekoladę wylać na blat, rozsmarować i ostudzić. Formować ruloniki/ paski, zeskrobując z blatu czekoladę.Ozdobić wierzch elementami czekolady, posypać kakao i płatkami migdałów.
Dla takiego efektu warto poświęcić trochę czasu :)
OdpowiedzUsuń