środa, 11 lutego 2015

Kurczak w białym winie wg Rachel Khoo



Dziś zapraszam wraz z Rachel Khoo na kurczaka z pieczarkami w białym winie. Przepis zaczerpnęłam z książki  Rachel Khoo "Mała paryska kuchnia".  Myślę, że propozycja Angielki, która rekonstruuje francuską kuchnie,  zasługuje także na Państwa uwagę.

  • 2 łyżeczki masła 
  • 50 dag piersi z kurczaka lub indyka
  • 25 dag pieczarek
  • garść estragonu lub pietruszki
sos:
  • 3 dag masła
  • 3 dag mąki
  • 450 ml bulionu drobiowego
  • 125 ml wytrawnego białego wina
  • 4 łyżki śmietany 30 %
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
Sos:

 Roztopić masło na średnim ogniu, dodać mąkę i ucierać na gładką masę.  Masa powinna mieć barwę złotą. Zdjąć garnek z ognia, dopiero wtedy należy wlać bulion. Następnie dodać wino  i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę oraz sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. 

Roztopić masło na patelni i usmażyć kurczaka/ indyka pokrojonego na kawałki do przyrumienienia. Dodać pieczarki pokrojone w cienkie plastry i smażyć do miękkości mięsa.

Mięso i pieczarki polać sosem i posypać estragonem/ natką pietruszki.



2 komentarze:

  1. Robiłam to danie. Jest proste i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i szybkie danie...i z pewnością pyszne :) Jak tu ładnie w nowej odsłonie :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń