piątek, 20 lutego 2015

Suflet serowy

Suflet serowy robiłam po raz pierwszy. Okazało się, że pierwszy raz może być obarczony sukcesem. Suflet pięknie wyrósł i smakował wybornie - szczególnie w takim towarzystwie :-)

  • 2 łyżki miękkiego masła do posmarowania foremek
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 3-4 białka
  • szczypta soli
  • kilka kropel soku z cytryny


Baza sosu:
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej lub dijon
  • 250 ml mleka
  • 10 dag twardego, utartego sera
  • 2 dag mąki
  • szczypta pieprzu Cayenne, gałki muszkatołowej i soli


Baza:

Do miski z żółtkami dodać musztardę, ostrą paprykę  i gałkę muszkatołową oraz sól. Ubijać  aż masa stanie się gęsta i jasna, dodać mąkę. Zagotować mleka, dodać do niego masę powoli wlewając i mieszając. Przelać do rondla, podgrzewać, mieszając aż masa zgęstnieje a na powierzchni pojawią się pęcherzyki.Wsypać ser, ewentualnie doprawić i wymieszać. Należy pamiętać, że po dodaniu białek masa stanie się bardziej delikatna. Przykryć dokładnie folią aluminiową docisnąć do masy. Wstawić do lodówki. Wyjąć dopiero jak ostygnie. 

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Natłuścić kokilki miękkim masłem, wysypać bułką, równo pokryć nią foremki. 
Ubić białko z solą i kilkoma kroplami soku z cytryny na sztywną pianę. Rozmieszać z sosem serowym na gładko, dodać połowę białek i wymieszać delikatnie. Nałożyć masę, postukać o blat,  wyrównać wierzch sufletu. Przejechać palcem wokół brzegów tworząc w masie rowek. 

Po wstawieniu do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 180.

Wierch można posypać ziołami lub ziołami wymieszanymi z bułka tartą. 

Piec 20 minut.

Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.







Przepis zainspirowany ponownie kuchnią Rachel Khoo.

6 komentarzy: