Dziś zapraszam wraz z Rachel Khoo na kurczaka z pieczarkami w białym winie. Przepis zaczerpnęłam z książki Rachel Khoo "Mała paryska kuchnia". Myślę, że propozycja Angielki, która rekonstruuje francuską kuchnie, zasługuje także na Państwa uwagę.
- 2 łyżeczki masła
- 50 dag piersi z kurczaka lub indyka
- 25 dag pieczarek
- garść estragonu lub pietruszki
sos:
- 3 dag masła
- 3 dag mąki
- 450 ml bulionu drobiowego
- 125 ml wytrawnego białego wina
- 4 łyżki śmietany 30 %
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sos:
Roztopić masło na średnim ogniu, dodać mąkę i ucierać na gładką masę. Masa powinna mieć barwę złotą. Zdjąć garnek z ognia, dopiero wtedy należy wlać bulion. Następnie dodać wino i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę oraz sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
Roztopić masło na patelni i usmażyć kurczaka/ indyka pokrojonego na kawałki do przyrumienienia. Dodać pieczarki pokrojone w cienkie plastry i smażyć do miękkości mięsa.
Mięso i pieczarki polać sosem i posypać estragonem/ natką pietruszki.
Robiłam to danie. Jest proste i pyszne!
OdpowiedzUsuńProste i szybkie danie...i z pewnością pyszne :) Jak tu ładnie w nowej odsłonie :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuń