Uwielbiam cupcakes o różnych smakach i kolorach. Tym razem proponuję "zatopić zęby" w czekoladowo-truskawkowym smaku.
ciasto:
- 80 g masła
- 200 g mąki
- 230 g cukru
- 3 łyżki kakao
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka proszku do pieczeni
- 12 dużych lub 24 małe mrożone truskawki
- 2 jajka
- 180 ml mleka
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Do foremki na cupcakes wlać ciasto na dno, dodać po jednej lub dwóch rozmrożonych truskawek i wypełnić ciastem foremki do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180 C około 20 minut. Ostudzić na kratce.
krem:
- 20 dag rozmrożonych truskawek
- 200 ml bitej śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
Ubić śmietanę prawie na sztywno, dodać cukier, ubijać, wmieszać truskawki. Krem nakładać szprycą lub łyżką bezpośrednio przed podaniem.
Mniam, czekolada z truskawkami - to musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńTruskawki i czekolada to moje ulubione połączenie.
OdpowiedzUsuńmiałam szczęście zjeść te kapkejkowe pyszności. Pychota :) Cieszę się , że jest przepis :)
OdpowiedzUsuń