sobota, 21 lutego 2015

Cupcake czekoladowo-truskawkowe



Uwielbiam cupcakes o różnych smakach i kolorach. Tym razem proponuję "zatopić zęby" w czekoladowo-truskawkowym smaku.

ciasto:
  •  80 g masła
  • 200 g mąki
  • 230 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/4 łyżeczki soli 
  •  1 łyżka proszku do pieczeni
  • 12 dużych lub 24 małe mrożone truskawki
  • 2 jajka 
  • 180 ml mleka 
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Zmiksować masło, mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka, mleko i ekstrakt. Dodać do pozostałych składników i zmiksować na gładką masę.


Do foremki na cupcakes wlać ciasto na dno, dodać po jednej lub dwóch rozmrożonych truskawek i wypełnić ciastem foremki do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180 C około 20 minut. Ostudzić na kratce.


 krem:

  • 20 dag rozmrożonych truskawek
  • 200 ml bitej śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru

Ubić śmietanę prawie na sztywno, dodać cukier, ubijać, wmieszać truskawki. Krem nakładać szprycą lub łyżką bezpośrednio przed podaniem.




3 komentarze:

  1. Mniam, czekolada z truskawkami - to musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Truskawki i czekolada to moje ulubione połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. miałam szczęście zjeść te kapkejkowe pyszności. Pychota :) Cieszę się , że jest przepis :)

    OdpowiedzUsuń