poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Tarta francuska z brokułem



  • 1 szklanka groszku
  • 1 papryka
  •  1 brokuł
  • opakowanie ciasta francuskiego

masa serowa:

  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany 16%
  • 20 dag żółtego sera
  • przyprawy według uznania (ja daję pieprz, sól, paprykę ostrą i słodką i zioła)


Groszek rozmrażamy (dla mnie z rozmrożonego wycieka za dużo płynu i tarta jest mokra). Brokuła  kroimy na różyczki i obgotowujemy 5 minut. Paprykę kroimy w kostkę lub paski. Na wysmarowaną formę do tarty wykładamy ciasto francuskie. Formujemy brzegi. Na ciasto nakładamy kolejno: groszek, paprykę i brokuły. 



Przygotowujemy masę serową: jajka roztrzepujemy ze śmietaną i dodajemy tarty ser oraz przyprawy. tak przygotowaną masa zalewamy tartę.  Pieczemy w temperaturze 200 c około 30 minut.



Tarta ląduje na miksie:

2 komentarze: