piątek, 5 sierpnia 2011

Kurczak w sosie jabłkowo-żurawinowym

Lubicie mięsa na słodko? Ja bardzo. Dziś propozycja z kurczakiem. Ponieważ w moim domu nie wszyscy lubią słodkie sosy... sos przygotowuję osobno. Normalnie można składnikami obłożyć kurczaka po lekkim zarumienieniu skórki. 

  • 1 kurczak
  • przyprawa do kurczaka
Kurczaka myjemy, kroimy na części. Posypujemy i nacieramy przyprawą i odstawiamy,  najlepiej na kilka godzin. Jak nie mamy tyle czasu, trudno. I tak będzie dobry. Do żaroodpornego naczynia wlewamy 5 łyżek oleju, a następnie przekładamy kurczaka. Starajmy się, żeby poszczególnego jego elementy tworzyły tylko jedną warstwę. Pieczemy w temperaturze 190 C pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie kurczak powinien być już dość miękki. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy aż do zarumienienia około 15-20 minut. Jeżeli nie robimy sosu osobno - chwilę po zdjęciu pokrywki - wykładamy na kurczaka rodzynki, jabłka i żurawinę. Jeżeli jest tak potrzeba podlewamy delikatnie wodą.

Sos:
  • 3  małe kwaśne jabłka
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • ¾ małego słoiczek żurawiny

 Rodzynki moczymy w gorącej wodzie, aby były wilgotne. Odcedzamy. Jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę. Do garnka wlewamy odrobinę wody i dodajemy jabłka. Po upływie 3 minut dodajemy rodzynki i żurawinę. Gotujemy to około 5-7 minut. W zależności od gęstości sosu, jaki chcemy uzyskać, podlewamy wodą. Pamiętajcie także o mieszaniu, bo sos łatwo się przypala.

1 komentarz:

  1. podoba mi się ten sos, z kurczakiem jest z pewnością pyszny:)

    OdpowiedzUsuń