czwartek, 25 sierpnia 2011

Ciasto cynamonowe



Ciasto jest pyszne, mokre, wyjątkowe. Jak ktoś lubi smak cynamonu to nie może pominąć tego przepisu.
Oryginalny przepis pochodzi z  książki „Kuchnia polska”, ale został przeze mnie znacznie zmodyfikowany.
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • pół słoika dżemu truskawkowego
  • szklanka mleka
  • ¾ kostki margaryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masło ucieramy  malakserem z dżemem. Do połączonych składników dodajemy stopniowo  jajka, cukier puder oraz mleko. Do masy dodajemy mąkę z kakao, cynamonem i sodą. Ucieramy aż składniki się połączą. Ciasto nie jest gładkie. Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wlewamy do formy 25 na 36 centymetrów. Pieczemy w nagrzanym piekarniku  w temperaturze 150 C około 50 minut. Wystudzone ciasto polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Dekorujemy wiórkami czekolady albo cukrem cynamonowym. 


2 komentarze:

  1. Ja cynamonu nie lubie, ja go uwielbiam, totez przepis zapisuje do wykorzystania, bo jestem pewna, ze takie ciacho by mi smakowalo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny przepis, jeszcze się z takim nie spotkałam :)

    OdpowiedzUsuń