Domowy ketchup to było moje marzenie. Kiedy znalazłam ten przepis. Stwierdziłam, że to musi być to. I nie myliłam się.
Przepis, na którym się wzorowałam, pochodzi z tej strony: http://ucztadlapodniebienia.blogspot.com
- 2 kg pomidorów
- 0,4 kg czerwonej cebuli
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki octu
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżka ostrej papryki
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki. Obieramy cebule. Pomidory i cebule miksujemy w kubku do robienia koktajlu (można blenderem). Porcję należy podzielić na dwie części. Następnie wlewamy sos do jak najszerszego garnka, dodajemy pozostałe składniki i zagotowujemy. Potem na małym ogniu gotujemy około 2 h, Wyciągamy ziele i liść laurowy. Gorący wlewamy do słoiczków i zagotowujemy 10 minut.
Mniam!
całkiem ok ;-)
OdpowiedzUsuń