Ciasto jest pyszne, mokre, wyjątkowe. Jak ktoś lubi smak cynamonu to nie może pominąć tego przepisu.
Oryginalny przepis pochodzi z książki „Kuchnia polska”, ale został przeze mnie znacznie zmodyfikowany.
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- pół słoika dżemu truskawkowego
- szklanka mleka
- ¾ kostki margaryny
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masło ucieramy malakserem z dżemem. Do połączonych składników dodajemy stopniowo jajka, cukier puder oraz mleko. Do masy dodajemy mąkę z kakao, cynamonem i sodą. Ucieramy aż składniki się połączą. Ciasto nie jest gładkie. Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wlewamy do formy 25 na 36 centymetrów. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 150 C około 50 minut. Wystudzone ciasto polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Dekorujemy wiórkami czekolady albo cukrem cynamonowym.
Ja cynamonu nie lubie, ja go uwielbiam, totez przepis zapisuje do wykorzystania, bo jestem pewna, ze takie ciacho by mi smakowalo!
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis, jeszcze się z takim nie spotkałam :)
OdpowiedzUsuń