Gruszki nigdy nie były moimi ulubionymi owocami. W tym roku postanowiłam je oswoić i zaczęłam od przetwarzania ich w kuchni. I niedługo chyba zacznę się nimi zajadać…
- 15 dag mąki
- 10 dag twarogu
- ½ proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki mleka
- 1,5 łyżki masła
- 1,5 łyżki oleju
Nadzienie:
- 5 gruszek
- 10 dag cukru
- 3 jajka
- ¼ szklanki śmietany
Wszystkie składniki wkładamy do malaksera i wyrabiamy ciasto. Gdy nie posiadamy odpowiedniego urządzenia składniki wkładamy do miski i zagniatamy ręcznie. Ciasto w woreczku umieszczamy na 30 minut w lodówce. Gruszki obieramy i kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne. Nacinamy wzdłuż wypukłą stronę gruszek. Ciasto rozwałkowujemy, nakłuwamy i przekładamy na okrągłą blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Podpiekamy na średnim poziomie piekarnika przez 10 minut. Mieszamy jajka ze śmietaną i cukrem. Na ciasto wykładamy gruszki i zalewamy masa jajeczną. Pieczemy około 50 minut.
Smacznego!
Wersja z jabłkami też pyszna!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz