piątek, 26 sierpnia 2011

Półkruche ciasto z twarogiem i gruszkami



Gruszki nigdy nie były moimi ulubionymi owocami. W tym roku postanowiłam je oswoić i zaczęłam od przetwarzania ich w kuchni. I niedługo chyba zacznę się nimi zajadać…

  • 15 dag mąki
  • 10 dag twarogu
  • ½ proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki mleka
  • 1,5 łyżki masła
  • 1,5 łyżki oleju
Nadzienie:

  • 5 gruszek
  • 10 dag cukru
  • 3 jajka
  • ¼ szklanki śmietany

Wszystkie składniki wkładamy do malaksera i wyrabiamy ciasto. Gdy nie posiadamy odpowiedniego urządzenia składniki wkładamy do miski i zagniatamy ręcznie. Ciasto  w woreczku umieszczamy na 30 minut w lodówce. Gruszki obieramy i kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne. Nacinamy wzdłuż wypukłą stronę gruszek. Ciasto rozwałkowujemy, nakłuwamy i przekładamy na okrągłą blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Podpiekamy na średnim poziomie piekarnika przez 10 minut. Mieszamy jajka ze śmietaną i cukrem. Na ciasto wykładamy gruszki i zalewamy masa jajeczną. Pieczemy około 50 minut.
Smacznego!

Wersja z jabłkami też pyszna! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz