Przepis na ten wyjątkowy dżem znalazłam tutaj. Delikatnie go zmodyfikowałam. Dla takich niedowiarków jak ja - ON JEST PYSZNY.
- 2,5 kg cukinii
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- pół olejku pomarańczowego
- 2,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1 szklanka wody
Cukinie obieramy, wydrążamy. Połowę kroimy w kostkę, a połowę ścieramy na dużych oczkach tarki. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukinie i gotujemy na małym ogniu do momentu aż będzie, dla nas, wystarczająco gęste. Następnie dodajemy galaretki, kwasek, cukier i olejek. Gotujemy 20 minut. Zamykamy na gorąco w słoikach. Z porcji wychodzi około 8 słoików od musztardy.
Nigdy nie próbowałam takiego dżemu :)
OdpowiedzUsuńciekawe, nie powiem ;]
OdpowiedzUsuńrobiłam z mamą jest pyszny ;)
OdpowiedzUsuń