sobota, 27 sierpnia 2011

Dżem z cukinii


Przepis na ten wyjątkowy dżem znalazłam tutaj. Delikatnie go zmodyfikowałam. Dla takich niedowiarków jak ja - ON JEST PYSZNY.
  •  2,5 kg cukinii
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • pół olejku pomarańczowego
  • 2,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1 szklanka wody



Cukinie obieramy, wydrążamy. Połowę kroimy w kostkę, a połowę ścieramy na dużych oczkach tarki. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukinie i gotujemy na małym ogniu do momentu aż będzie, dla nas, wystarczająco gęste. Następnie dodajemy galaretki, kwasek, cukier i olejek. Gotujemy 20 minut. Zamykamy na gorąco w słoikach. Z porcji wychodzi około 8 słoików od musztardy. 

3 komentarze: