poniedziałek, 4 lipca 2011

Tarta dietetyczna

Ta czekoladowa tarta to wariant dietetyczny.


ciasto:
  • 3 żółtka i 1 jajko 
  • pół szklanki mąki kukurydzianej 
  • 9 łyżek otrąb owsianych 
  • 3 łyżki słodzika 
  • 3 łyżki kakao 
  • 1,5 łyżeczki proszku 
  • ½ olejku waniliowego 
  • 7 łyżek mleka

nadzienie:
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej 
  • ¼ szklanki wody 
  • 1.5 szklanki truskawek 
  • słodzik w proszku – kilka łyżek do smaku

nadzienie:
Mieszamy mąkę z wodą, dodajemy słodzik, a następnie truskawki. Gotujemy na małym ogniu 10-15 minut cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

ciasto:
Otręby mielimy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy. Wkładamy na pól godziny do zamrażalnika i wykładamy dno blaszki na tartę. Najpierw smarujemy blaszkę tłuszczem i wysypujemy bułka tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180C. Następnie wykładamy przygotowane nadzienie na spód tarty i pieczemy jeszcze około 15-20 minut. Posypujemy słodzikiem.



Tarta nadaje się do spożycia w III fazie diety Dunkana.

2 komentarze:

  1. I kto powiedział, że dietetyczne słodycze nie mogą byc pyszne :) Super pomysł :)

    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezła ta tarta. Z doświadczenia wiem, że dietetyczne ciasta mogą być bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń