poniedziałek, 4 lipca 2011

Tartalettki z jagodami i kremem waniliowym


Robimy ciasto na tartę według przepisu podstawowego. Otrzymujemy 6 przepięknych tarteletek.

Nadzienie:

  • 1,5- 2 szklanek jagód
  • 1 serek mascarpone 250 g
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki śmietany 10%
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach zimnej wody, czekamy aż napęcznieje. Składniki wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy żelatynę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Środek tartaletek smarujemy warstwą czekolady, na nią wykładamy krem. Na wierzch układamy około 4 łyżek jagód. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz