Ta czekoladowa tarta to wariant dietetyczny.
ciasto:
- 3 żółtka i 1 jajko
- pół szklanki mąki kukurydzianej
- 9 łyżek otrąb owsianych
- 3 łyżki słodzika
- 3 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku
- ½ olejku waniliowego
- 7 łyżek mleka
nadzienie:
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- ¼ szklanki wody
- 1.5 szklanki truskawek
- słodzik w proszku – kilka łyżek do smaku
nadzienie:
Mieszamy mąkę z wodą, dodajemy słodzik, a następnie truskawki. Gotujemy na małym ogniu 10-15 minut cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
ciasto:
Otręby mielimy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy. Wkładamy na pól godziny do zamrażalnika i wykładamy dno blaszki na tartę. Najpierw smarujemy blaszkę tłuszczem i wysypujemy bułka tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180C. Następnie wykładamy przygotowane nadzienie na spód tarty i pieczemy jeszcze około 15-20 minut. Posypujemy słodzikiem.
I kto powiedział, że dietetyczne słodycze nie mogą byc pyszne :) Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :)
Niezła ta tarta. Z doświadczenia wiem, że dietetyczne ciasta mogą być bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuń