poniedziałek, 25 lipca 2011

Ogórki kiszone



  • 2 ząbki czosnku na każdy litrowy słoik
  • korzeń chrzanu  jak mały palec na każdy litrowy słoik
  • kwiaty od koperku – 2 na każdy litrowy słoik
  • na  każdy 1 litr  zimnej wody 1,5  łyżki kamiennej soli


Do słoików włożyć czosnek, chrzan, i koper. Ciasno układać pionowo ogórki. Zalewać zimną woda z solą. Ogórki muszą postać w domu około 3 dni aż puszczą soki. Wówczas słoiki odwracamy do góry dnem. Czekamy jeden dzień i wynosimy do piwnicy.
Ogórki są twarde, chrupkie i wytrzymują dwie zimy. 



Przepis dołącza do miksa przetwory...

2 komentarze:

  1. dzisiaj siedzę w ogórkach i korzystam z twojego przepisu-dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moniko mam nadzieję, że Tobie także będą smakować...

    OdpowiedzUsuń